Център за административно обслужване - 0800 19221

Кметът Кънчо Папазов заряза лозята в община Гурково

Със символичното зарязване на лозята  в гурковското село Паничерево се постави началото на лозарската нова година. „Днешният ритуал е важен за да осигури  богата реколта, кехлибарени гроздове,  хубави и качествени вина, за здраве и живот на хората в община Гурково. Той е свързан с пробуждането на природата и цели благополучие за поминъка тук“,  каза кметът на община Гурково Кънчо Папазов при ритуалното зарязване на лозята.

С това жители, земеделци от кооперацията и читалищни дейци се включиха в празника, посветен на Трифон Зарезан. Присъстващите на тържеството  взеха острите лозарски ножици и също зарязаха ритуално лозите след кметовете на Гурково и Паничерево.

Децата от читалище „Изгрев – 1924“ в селото разказаха за легендата, свързана с  Трифон Зарезан, представяйки тематична пиеса, след празничния водосвет за плодородна винарска година, извършен от отец Огнян. Във веселието участваха читалищни  възпитаници  и от  НЧ „Генчо Къргов-1920“, Гурково  и оркестър „Сливенско настроение“.

Над 60 участници се включиха в общинския конкурс  за най-добро домашно вино, произведено от реколта 2023г., като половината са  производители от град Гурково. Оценката на пробите бе осъществена от три дегустациони комисии, които излъчиха девет победителя в три категории вина: червено, бяло и розе. Председателят  на общинския съвет Димитър Драчев и зам.-кметът Марияна Маринова наградиха отличените.

„И както днес сте се събрали  за ритуали, конкурси и празник, така и да се събирате за  работа в лозята“, насърчи хората от Паничерево и техните гости кметът Папазов и  поздрави всички с празника на виното и любовта. Той благодари  на организаторите от Община Гурково, кметство Паничерево и земеделската кооперация „Тунджа – 94“.

Информация на Община Гурково