Център за административно обслужване - 0800 19221

Бабинден в община Гурково

Честит празник на акушерките Мариета Рачева и Радиана Вълчева!

В Деня на родилната помощ или както още е известен празникът – Бабинден, дейци  от гурковското читалище представиха фолклорни ритуали, с които наричаха минувачите по централната улица и клиентите в отворените търговски обекти за здраве, да се множат децата, да има берекет в семействата.

***

Кметът  Кънчо Папазов поздрави членовете на Пенсионерския клуб в Гурково, които празнуваха Бабинден. Заедно със зам.-кмета Марияна Маринова те бяха специални гости на тържеството.

„Радвам се, че сте активни и ви благодаря за това, че поддържате традициите живи с онази топлина, от която всеки от нас има нужда. Сплотеността ви ни връща към детството, когато всичко, което правеше баба е най-хубаво и най-уютно – и гозбите й, и сладките приказки.  Ще бъдем всички най-щастливи, когато децата се множат, растат покрай нас и се връщат тук. Бъдете здрави, обединени,  предавайте им знания за корените, за родовете, за да не забравяме историята.

Ако успеем да запазим добродетелите, които вярвам, че предавате на вашите внуци, ще сме запазили най-важното – човешките ни взаимоотношения. Добрата дума и топлината лекуват. Честит празник!“, пожела Кънчо Папазов  и предизвика спомени сред хората в златна възраст – опора на младите майки и на любимите внуци.

Те се повеселиха, разказваха засмяни случки от своята младост и потанцуваха под ритмите на вечните шлагери, изсвирени от акордеониста Матю Матев.

***

Поздравления и за членовете на  Клуба на пенсионера в  с.Конаре, които неуморно предствавят запазени ритуали за празниците:

„И нека се сбъднат техните пожелания да  живеем просто, да  обичаме щедро, да желаем от сърце и да говорим  приятелски. И нека конарските баби предават на децата важните уроци на живота, докато ги отглеждат!“.

***

 

Бабинден бе отбелязан и в с. Паничерево.  „Вие сте извор на мъдрост и се радвам, че продължавате традициите, с които съхраняваме ритуали и обичаи в родния край и предаваме на младото поколение. Нека има повече радост и детски глъч в родовете“,  поздрави зам.-кметът Марияна Маринова читалищните дейци от НЧ „Изгрев“,  пожелавайки и здраве, и енергия. 

Бабинден е завършек на празниците, белязани от Рождество Христово,  който свързваме с божествената искра за живот  и оптимизъм. Според народните обичаи  водата, която се лее в ритуалите, е с магическа сила.

Честит празник на всички акушерки и лекари в родилната помощ!