В Гурково: Английски кейк, френско пънче, немски щолен и безброй европейски сладкиши по коледни рецепти. Дело на средношколците!
Ученици и учители от СУ „Христо Смирненски“ разходиха със свое „Кулинарно пътешествие“ кметовете на Гурково и Николаево, както и представителите на институциите в града ни. Презентацията на уменията на учениците от 10, 11 и 12 клас бе на тема: коледни сладкиши и напитки.
„Три дни приготвяхме с нашите учители Иванка Белчева, Станислава Стойчева, Петя Иванова и Ренета Стоянова тези коледни изненади, с които да разходим нашите гости из Европа с невероятния коледен вкус“, разказаха учениците от клуба „Млад барман“.
Те забъркаха пред очите на гостите коледни шейкове с вкус на карамели и канели. Техните съученици посрещаха с питка и мед за “добре дошли” гостите и поднасяха чаша разкошен билков чай с портокал.
Като прекрасно кулинарно изкуство, достойно и за експозиция, така кметът Кънчо Папазов определи събитието на СУ „Христо Смирненски“. „Продължавайте да се учете и да творите, удоволствието е наше. Вярвам, че ще се включите в приготовленията за трапезите във вашите семейства за Коледа и Нова година и ще са много доволни вашите майки и баби от уменията ви“, каза кметът Кънчо Папазов и им пожела благодатни празници.
Той вече е говорил с директора Лальо Лалев за съвместни инициативи, които да се реализират за привличане на туристи в общината. Кметът на Николаево също благодари на директора, децата и педагогическия колектив за изпитаното удоволствие и за участията в празниците на съседната община.
„За учениците бе твърде интересно да се потопят в международните кухни и да приготвим като учебна практика за кулинарни техники и технологии заедно с тях австрийски, финландски, английски, френски, немски и още европейски и български сладкиши за Коледа и Нова година“, каза учителката Иванка Белчева. Тя смята, че едни от най вкусните сладкиши и ястия в региона се приготвят от гурковци и децата следват техния път.
Белчева припомни за вкусните рецепти на гурковските празнични трапези, които се предават от столетия в родовете като друсано мезе, коледен кебап, традиционна точена баница с булгур и сирене, месеници, рачели, мармалади, ошав, тиквеници и др.
Най-доволен от събитието бе директорът на СУ „Христо Смирненски“, наблюдавайки израженията на гостите след дегустацията на специалните сладкиши и напитки. Той поздрави всички участници в кулинарната презентация и пожела весели празници!