Център за административно обслужване - 0800 19221

50-годишно знаме беляза ритуално началото и края на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ в Гурково

5 часа продължи в Гурково тържественият концерт „50 години несравнимо живо изкуство“ по повод половин век от първото издание на „Балканът пее и разказва“. През 1974 година четири български града – Елена, Дряново, Трявна и Котел инициират уникален фолклорен празник, към който по-късно се присъединяват и Твърдица, и Гурково, така че да съхраняват  традиции, да популяризират обичаи и да развиват  фолклорното творчество.

„Да поддържат българския дух, култура и бит - с тази цел тогавашните ръководители на балканските градове създават и развиват празника. Днес като домакини с гордост отбелязваме, че целта е осъществена, създавайки един здрав мост между миналото, настоящето и по-светлото ни бъдещето. Искам да благодаря на всички участници, да пожелая успех и знам, че след днешния празник Балканът ще продължи с още по-силен глас да пее и да разказва за нас и за представянето на нашите приятелски градове“, каза кметът Кънчо Папазов при откриването на юбилейното издание, чийто ротационен домакин бе Гурково. Той  благодари на Министерството на културата, за приетия първи  патронаж в историята на фолклорното събитие и за подкрепата на Министерството на туризма.

Областният управител на област Стара Загора Ива Радева поздрави участници и публика за прекрасното събитие. „Изключително приятно е да се види днес  как толкова млади хора съхраняват българските традиции и щедро разпространяват гласа  на нашия Балкан. Поздравявам Община Гурково за добрата организация, както и всички участници от приятелските градове за опазването и развитието  на инициативата“, допълни Радева. Тя се включи, заедно с официалните гости, в атрактивно дефиле на 450-те участника от шестте града, колкото е имало и в първия празник,  водени от кукери и гайдари.

Шествието завърши с ритуал по вдигане на 50-годишното знаме на фолклорния празник под звуците на химна „Хубава си, моя горо“, изпята от Хора на Държавна опера-Стара Загора. Вълнуващото събитие събра  изпълнения на песни и танци от регионалните културни съкровищници, за които читалищните самодейци от четири области получиха юбилейни грамоти. Паметното връчване бе реализирано във фотобудка и на 360-градусово видео заснемане, което бе отличено с туристическия бранд на България и логото на „Балканът пее и разказва“.

Приятелските градове раздадоха общо 50 награди на публиката, илюстриращи  юбилейно културата и туризма в тях. Домакините от НЧ „Войвода Генчо Къргов“ излязоха на сцената със съхранени уникални костюми, с които гурковски самодейци са се изявявали  преди 50 години – това подсили емоцията и създаде изключително вълнение сред  зрители и участници.

Четирима  от близо 50-те участвали във фотоконкурса „Лицата на Балкана“ получиха специални награди да развиват своите умения във фотографското изкуство. Произведения на ръкоделието, които представиха ценителите на българската женска сръчност от шестте града бяха експонирани в специална изложба „Сръчните ръце на българката“ Щандове на творци, занаятчии, производители на сувенири, старопланински пана и билкови продукти бяха сред съпътстващите дейности.

Фолклорният празник, стартирал с гръм от черешово топче, завърши с предаването на знамето на следващия ротационен домакин град Елена и на Летописната книга на Гурково от предходния домакин – град Твърдица.