Център за административно обслужване - 0800 19221

100 години самодейност, народно творчество и традиции са доказателство за културна идентичност и родополезност

Кметът Кънчо Папазов: 100 години самодейност, народно творчество и  традиции са доказателство за културна идентичност и родополезност

Уважаемо читалищно настоятелство,

Уважаеми читалищни дейци,

Уважаеми жители на Паничерево,

 

Приемете моите сърдечни поздрави за вашия юбилей! Сто години самодейност, народно творчество и  традиции са доказателство за културна идентичност и родополезност.

Историята на читалището, ни отваря летописните страници от учредяването, седенките, раздумките  и желанията на паничеревци  за просвещение и духовност. Връщаме се към първите пиеси „Руска“ по Иван Вазов,  „Боряна“ на Йордан Йовков, „Зла свекърва“ по Антон Страшимиров, „Бай Ганьо“ по Алеко Константинов, за да припомним стремежите за артистичност,  сценични изяви и самодейна утеха в нелеките български времена.

С радост подчертаваме днес и за славните години, когато читалищните изяви, оставят трайна следа на регионални и национални прегледи, конкурси, фестивали и медии, за да съхранят местните традиции и да покажат национално равнение с музикално, танцово и песенно изкуство пред български образци.

Читалището е искряло години наред с родолюбие и подкрепа, с художествена стойност и диря, начертана свято от плеяда имена, които с признателност и  почит ще  изричаме трепетно и дълголетно, заради уроците по български дух и култура, научени и тук в Паничерево.

Днес заедно изпитваме необходимостта отново в читалищата да закипи самодейност, а в библиотеките – деца, както историята помни това, но отчитайки реалностите, сме изправени пред  анализи и нови посоки, които  дигиталния свят ни представя ежедневно, който не трябва да ни спира да търсим съвременни начини за съхраняване на традициите и културата.

Заявявам моята загриженост за читалището тук и подкрепата си към усърдието и творчеството, вложени  от самодейците,  и се надявам да намерите онези „Изгреви“, които отново ще притеглят искрата на просвещението и родната култура, творена с обич в паничеревския храм.

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

 

Кънчо ПапазовКмет на Община Гурково