Център за административно обслужване - 0800 19221

Панорама на професионалното образование в Гурково представи шедьоври на кулинарното изкуство

Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране информира кандидат-гимназисти и техните родители за специалностите, по които се извършва обучение в СУ „Христо Смирненски“. 12-ото издание бе открито от кмета на община Гурково Кънчо Папазов, възпитаник на учебното заведение. Той поздрави учениците, учителите, гостите и подчерта  важността на учебното заведение, което през своите 170 години е създало личности, които са намерили успешни професионални изяви в различни сфери на живота. "Но днес, когато изучавате една от най-търсените професии, тази на готвача тук, придобила голяма популярност  и търсене, особено на прага на туристическите сезони, трябва да знаете, че се изисква  много усърдие, ентусиазъм и много, много труд за успеха й“, каза Папазов.

„Вярвам, че сте научили достатъчно от вашите прекрасни учители професионални трикове, които да запазят традиционния вкус на българина и вкусотията на Европа, каквато е и темата днес. Съхранете вкуса на шопската салата, мусаката, пълнените чушки, шкембе чорбата …. и ще прославите българската кухня, където и да работите един ден“, пожела кметът. Двете професиите, които изучават гимназистите са готвач и работник в заведенията за хранене и развлечение. Професионалната реализация може да се осъществи и в създаване  и управление на собствен бизнес.

„Наша гордост тази година са Веселин Георгиев и Габриела Георгиева, които ни представиха на регионални състезания. Връчвам с удоволствие сертификатът на Веселин, с който получава възможността да продължи своето висше образование в Пловдив“, каза директорът Лальо Лалев и покани гостите на уникални шедьоври, изработени от учениците от 9, 10 и 11 клас в професионалните паралелки за производство на кулинарни изделия и напитки – професия „Готвач“, както и учениците при клуб „Млад готвач“ и при клуб „Млад барман“, представени на местната общност на 9 май.