Център за административно обслужване - 0800 19221

Родолюбива инициатива за възстановяване на паметник в навечерието на Трети март

„С благодарност към изключително активните и патриотично настроени гурковци, които пазят  и възстановяват културно-историческото ни наследство. Нашата признателност за Освобождението ще изразим на 3 март в неделя, на това място в м. „Корията“, което придоби подобаващ вид за поклон и почит, благодарение на  наши родолюбиви съграждани“, каза кметът Кънчо Папазов, който следеше усърдието им  през последния месец.

Община Гурково ще отбележи 146 години от Освобождението на България в неделя – 3 март, с шествие с национални трибагреници и възстановен паметник, който символизира преминаването на ген. Гурко и войските му в местността „Корията“.

Паметникът е изграден за сто годишнината от Освобождението, но близо 30 години тъне в разруха. По инициатива на кмета Кънчо Папазов, местния бизнес и родолюбиви граждани, той се възстановява и пространството около него се облагородява. Възстановена е чешмата, създаден е отново кът за отдих, нови подходи, осветление, инициаторите имат идеи и за втори етап за пространството в местността.

Сдружението „Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов“ ще направи инсценировка на исторически моменти на тържественото честване на Трети март в м. „Корията“.

Първо ще поставим цветя и ще сведем глави пред паметта на местните борци за национално освобождение Генчо Къргов, Стоян Груйчев – Кръстника, Никола Веранов,   Михаил Греков,  на  незнайните войни от отряда на  ген. Гурко и на ген. Гурко, чието име носи днес града.

На 3 март в 10 часа ще започне шествието  с национални трибагреници „Безсмъртие за героите“.

Община Гурково осигурява безплатен транспорт от 10:50 и  час на връщане - 11:30 за удобство на гражданите, които искат да се поклонят пред паметното дело на героите с маршрут: паркинга до СУ „Христо Смирненски“ – местността „Корията“ гр. Гурково  (над дестилерия „Вигалекс“) и обратно.