Център за административно обслужване - 0800 19221

Зам.-кметът Марияна Маринова участва в дискусия за регионалния туризъм в Стара Загора

Зам.-кметът  Марияна Маринова участва в дискусия  в Стара Загора на тема "Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг", организирана от вестник "Стандарт".

Тракийският район и Долината на розите са с възходяща тенденция за посещение на туристи.  Общият брой на туристите през изминалата година в област Стара Загора е 250 000. 2023  - бе годината на пълното възстановяване след ковид пандемията.

През 2024 г. се очаква да надхвърли ръста от 2019 г., която се счита за най-добрата преди пандемията. Основните пазари, освен вътрешния пазар, който е лидер, са Румъния, Турция, Германия, Франция и Гърция, бе обобщена на срещата, която целеше дискусия за новото туристическо бъдеще на региона и превръщането му във визитка на България пред света.

Събитието събра представители на бизнеса, научните и културните среди и туристическия сектор  и е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство” преди три години и приета от вицепремиера Мария Габриел за стратегически държавен приоритет.

 Участници в дискусията бяха зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, председателят на ОбС - Стара Загора, зам.областният управител на Стара Загора, проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Радост Иванова, изпълнителен директор на ОУТР „Тракия“, народни представители и др. представители от общините в областта.